Hovězí vývar s játrovými knedlíčky

Potřebné ingredience
Hovězí maso přední s kostí 35-40 dkg, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 2 kuličky nového koření, 1 bobkový list, majoránka, 1 vejce, sůl, pepř, 1 suchý rohlík vcelku, strouhanka, 25 dkg vepřových jater, mrkev, celer, petržel, nebo 1/2 balíčku mražené zeleniny do polévky, petrželka.
Postup přípravy
Vepřová játra nakrájím na malé kousky, snažím se co nejvíce z nich vyřezat bílé části, odblanit je. Kousky umelu na masovém strojku spolu s druhou půlkou cibule, česnekem a pomáhám si suchým, tvrdým rohlíkem, aby všechny měkké části ze strojku vyšly. Nebo můžete játra naškrábat nožem na prkénku. Knedlíčky vařím vždy zvlášť v osolené vroucí vodě, do které je vhodím naráz, když je mám připravené.
Umletá játra s cibulkou, česnekem a rohlíkem dochutím lžičkou soli, majoránkou, pepřem a přidám vajíčko. Můžete nechat jen tak a do polévky přes cedník s velkými oky udělat játrovou rýži. Na knedlíčky přidám ještě strouhanku, aby hmota byla polotuhá a držela tvar. Namočenou rukou ve studené vodě tvaruji malé knedlíčky. Z této dávky vyjde asi 40 ks.

z vývaru odstraním bobkový list a nové koření a přidám maso nakrájené najemno

vepřová játra nakrájím a odblaním

játra umelu, přidám koření a vajíčko

pro správnou konzistenci přisypu strouhanku

namočenou rukou tvaruji malé knedlíčky

vhodí se do vroucí, osolené vody a vaří se přibližně 10-15 min., jeden rozkrojte a podívejte se, jestli už je hotový

knedlíčky se přidávají do hotového vývaru, před podáváním ochutnejte a dosolte. Nakrájejte petrželku.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu














